Rett til fremleie reguleres av borettslagsloven, hvor vi finner flere regler om fremleie, eller bruksoverlating som loven kaller det. Nedenfor følger en kort gjennomgang av bestemmelsene, samt link til søknadsdokumentet som skal sendes inn til styret.
Når andelseieren selv bor i leiligheten
Av borettslagsloven følger det at andelseieren fritt kan ta opp i husstanden og ellers leie ut deler av boligen – såkalt hybelutleie. Andelseieren har rett til dette og loven har ikke noe krav om at styret skal godkjenne leieforholdet som sådan eller de personer som flytter inn. Har styret innvendinger mot de som flytter inn eller tas opp i husstanden kan de ikke nekte vedkommende dette. Dersom vedkommende har en oppførsel som innebærer brudd på ordensreglene må styret reagere mot andelseieren, for eksempel gjennom et salgspålegg. Det er andelseierens ansvar at ingen i husstanden eller andre han kan identifiseres med utviser mislighold.
Overlating av bruken i sin helhet for inntil 3 år
En egen bestemmelse regulerer de forholdene der andelseier selv flytter ut og loven sier at slik fremutleie kan skje i inntill tre år. Begrensningen i loven er imidlertid at andelseieren eller noen nærstående må ha tatt boligen i bruk, og bodd der minst ett av de siste to årene. Videre er det slik at styret må godkjenne vedkommende. Dersom de to første vilkårene er oppfylt kan styret altså kun nekte dersom det foreligger omstendigheter ved den som skal bruke boligen som gjør at avslaget fremstår som saklig, typisk en berettiget frykt for at vedkommende vil være til sjenanse for de øvrige beboerne. Sistnevnte representerer imidlertid ikke noen innskrenkning i fremleieretten som sådan, i det andelseieren i stedet kan leie ut til noen annen. Andelseieren vil fortsatt ha tillatelse til å leie ut.
Ved fremleie må beboer selv ta kontakt med OBOS , som har et eget skjema som må fylles ut. Styret mottar deretter søknad om fremleie direkte fra OBOS for godkjenning.
Overlating av bruksretten med særlig grunn
Etter borettslagsloven er det i særlig fire forhold at andelseieren har en utvidet fremleierett.
1) Når andelseieren er en juridisk person det vil si et privat eller offentlig selskap ikke selv bor i boligen og hvor fremleie er en del av avtalen med borettslaget.
2) Andelseieren skal være borte midlertidig og fraværer skyldes tungtveiende grunner, eksempelvis arbeid, utdanning, sykdom osv. Det er ingen tidsbegrensing eller krav til botid. Bestemmelsen forutsetter at fraværet er ment å være midlertidig, dvs at andelseieren har til hensikt å flytte tilbake.
3) Når bruken skal overlates til andelseierens nærstående – dvs ektefelle, foreldre, besteforeldre, barn, barnebarn og fosterbarn og ektefellens foreldre, besteforeldre, barn og barnebarn.
4) Bruksretten overlates til noen som etter ekteskapsloven eller husstandsfellesskapsloven har rett til dette, enten en slik rett følger av en rettslig avgjørelse eller av avtale.
Klikk her for å laste ned søknadsdokument